Energy Academy Europe

BREEAM Outstanding met low-tech ontwerp

De Energy Academy Europe is hét topinstituut waarin verschillende onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en wetenschap onder één dak samenwerken aan onderzoek en innovatie op het gebied van energie. Doel van het ontwerp is uitdragen van duurzaamheid en energiezuinigheid en het stimuleren van ontmoeting en kennisuitwisseling tussen de diverse gebruikersgroepen.

 

Zelfregulerend klimaat

Het unieke van het gebouw is dat het een natuurlijk, zelfregulerend klimaat heeft, energie levert en een installatie die alleen aan staat indien nodig. De energiezuinigheid is bereikt door middel van integrale ontwerpmiddelen die gebruik maken van natuurlijke bronnen zoals licht, lucht, water en zon. Hierdoor levert het gebouw energie op en kan gebruik van installaties tot een minimum beperkt worden. Het gebouw is een van de meest duurzame onderwijsgebouwen van Europa en heeft de allerhoogste BREAAM certificering (Outstanding).

Slim dak voor energie en daglicht

Om het gebouw duurzame energie te laten opleveren is het dak volledig ingezet voor de opvang van zonne-energie. De pv-panelen op het dak zijn optimaal georiënteerd in een driedimensionaal raster geplaatst, zodat maximale energieopbrengst gecombineerd wordt met maximale daglichttoetreding via het dak.

Driedimensionaal openbaar energieplein

Kennisuitwisseling en ontmoeting op het gebied van innovatieve energie staan centraal. Een driedimensionaal energieplein is het verbindende element voor de verschillende gebruikersgroepen. Het energieplein vormt het centrale knooppunt van de openbare route die bezoekers tot diep in het gebouw leidt. Koffieplekken, kopieerapparaten en informele overlegplekken op het energieplein stimuleren ontmoeten en kennisuitwisseling van de verschillende gebruikers.

Project
Energy Academy Europe 

Locatie
Groningen 

Programma
Onderwijs, onderzoek bedrijven 

Opdrachtgever
VGI Rijksuniversiteit Groningen

Periode
2012 – 2017

Omvang
14.819 m2

Status
Voltooid

Team
Broekbakema, ICS adviseurs, DGMR, Arup, abtWassenaar, Bouwcombinatie Friso-Koopmans

Bijzonderheden
Publieksprijs en vakjury prijs Groninger Dag van de Architectuur 2017

Circulair duurzaamheidsconcept

In de berekening van het totale duurzaamheids- en energie plaatje zijn ook de energie, c02-uitstoot en kosten van materiaalproductie en uiteindelijke sloop meegenomen. De materialisering bestaat voor vrijwel 100% uit recyclebare materialen (hout, beton, glas, aluminium) en is waar mogelijk duurzaam geproduceerd.

Bevingsveilig gemaakt in definitieve ontwerpfase

Het gebouw is tijdens de definitief ontwerp-fase nog geheel aardbevingsveilig gemaakt. Omdat de te verwachten hevigheid van de Groninger bevingen in die tijd nog niet bekend was is rekening gehouden met een zeer hoge veiligheidsmarge.