Entrance Energy Transition Center

Flexibel praktijkcomplex voor energietransitie

Entrance Energy Transition Center op de Zernikecampus in Groningen is een proeftuin waar onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven toegepast onderzoek doen op het gebied van nieuwe energiesystemen. Het complex bestaat uit drie delen: een bedrijfsverzamelgebouw voor onderwijs en kantoren, een loods voor proefopstellingen en een met glas overkapt, afsluitbaar verbindingsplein dat zorgt voor interactie tussen beide gebouwdelen.

Flexibel in gebruik en uitbreidbaarheid

Entrance Energy Transition Center is zo opgezet dat het op alle mogelijke manieren ruimtelijk flexibel en uitbreidbaar is. Stramien en opbouw zijn geïnspireerd op de kassenbouw: rechttoe rechtaan volumes met een stalen draagconstructie en kanaalplaten voor vloeren en dak. Zowel bedrijfsgebouw als praktijkloods zijn eenvoudig langs de entreelaan uit te breiden. Het overkapte plein zorgt voor interactie tussen beide gebouwdelen. Het plein kan middels een schuifpui afgesloten worden en zo voor extra ruimte zorgen voor praktijkgebouw en/of verzamelgebouw.

Binnenpaviljoens

In het verzamelgebouw zijn kantoren en onderwijs ondergebracht in flexibel opgezette vrijstaande gebouwtjes binnen de glazen schil van het hoofdgebouw. Er ontstaat zo een transparant gebouw met ruimte voor ontmoeten, exposities en tijdelijke toevoegingen.

Slimme energieleiding

In een ring om Entrance Energy Transition Center heen wordt de energy transition beam aangelegd: de energieleiding waaraan toekomstige toevoegingen op het terrein kunnen worden aangetakt. Het gehele terrein wordt omsloten door een gracht: een afdoende afsluiter voor ongewenst bezoek die het terrein toch zichtbaar en vriendelijk houdt.

Aardbevingsbestendig herontworpen

Entrance Energy Transition Center is na de definitieve ontwerpfase nog aardbevingsveilig herontworpen. Omdat de mogelijke intensiteit van de bevingen in die tijd nog niet helder was, is het gebouw zo ontworpen dat het ook extreme bevingen aankan.

Project
Entrance Energy Transition Center

Locatie
Groningen

Programma
Onderwijs

Opdrachtgever
Hanzehogeschool Groningen

Periode
2013-2018 

Omvang
3100 m2

Status
Gerealiseerd

Team
Hanzehogeschool, Wassenaar Constructies, Bam, ARUP,