Jongerentoren De Helix
Jongerentoren De Helix
Jongerentoren De Helix
Jongerentoren De Helix
Jongerentoren De Helix
Jongerentoren De Helix

Hoogwaardige nieuwbouw voor jongeren in de skyline van Groningen

Jongerentoren De Helix is met zijn 70 meter hoogte één van de eerste gebouwen dat Groningen als jongerenstad representeert in de skyline van de stad. De toren is een doorontwikkeling van het winnende ontwerp van De Unie Architecten voor de Groninger manifestatie Bouwjong!

Doel van de manifestatie Bouwjong! was het mogelijk maken van hoogwaardige nieuwbouw voor jongeren. De jongerentoren bevat een verticale straat van collectieve ruimtes voor gezamenlijke activiteiten. Deze verticale straat is van buiten zichtbaar als een verglaasde omhoog draaiende helix. De toren heeft hierdoor, in combinatie met de spiegeling van het daglicht en de uitstraling van het licht in de avond, van alle invalshoeken een herkenbare en steeds wisselend aanzicht.

Negenhoek

De negenhoekige vorm geeft het gebouw een ranke verschijning en een eigentijdse karakter, passend bij de doelgroep. Dankzij deze compacte vorm werd het mogelijk om de collectieve verticale straat te realiseren binnen het bouwbudget te realiseren. De 22 verdieping tellende toren bevat 222 appartementen, met elk een groot venster met weids uitzicht over stad en ommeland. Naast de collectieve ruimten in de toren beschikken de bewoners over een gemeenschappelijke buitenruimte op het maaiveld.

Ritmiek en variatie

In de zoektocht naar het patroon van de gevelafwerking hebben we gebruik gemaakt van parametrisch ontwerpen. Ontwerpparameters zoals kleur, structuur en glansgraad van de keramische tegels zijn hierbij opgenomen in een digitaal script. Met behulp hiervan hebben we een ritmisch en afwisselend patroon van keramische tegels ontworpen dat de afwisselende dynamiek van de glazen helix versterkt.

De Helix wordt eind 2019 opgeleverd.

Project
Jongerentoren De Helix

Locatie
Groningen 

Programma
Studentenwoningen, collectieve ruimte en commerciële ruimte

Opdrachtgever
Geveke Bouw en Nijestee

Periode
2012 – 2019

Omvang
8112 m2

Status
Voltooid

Team
In samenwerking met TD Architects, LAOS, Ingenieursbureau Wassenaar, Nijboer-Hage, bureau 1232, Brandadviesbureau Munnik

 

Nieuwbouw