Verbouw Rutger Koplandschool

Project
Verbouw Rutger Koplandschool

Locatie
Siddeburen

Programma
Onderwijs

Opdrachtgever
Gemeente Midden-Groningen

Periode
2020 – heden

Status
In ontwerp

Omvang
1.650 m2

Team
Hado, Syperda-Hardy, Meeuwsen Muldoon

In Siddeburen transformeren we, in samenwerking met gebruikers en buurt, een voormalig lagere school tot aardbevingsveilige huisvesting van de middelbare Rutger Kopland school.

De ruimtebehoefte van de Rutger Kopland school is groter dan het huidige lagere schoolgebouw biedt. Door een compact verbouwontwerp kan met het bestaande casco als uitgangspunt aan de ruimtebehoefte voldaan worden én kunnen onbruikbare ruimtes verwijderd worden.

Hierdoor ontstaat ook ruimte voor een grotere, overzichtelijke buitenruimte die aansluit op het groen van de omgeving. Samen met de buurt kozen we voor een gebouwvolume dat de lichttoetreding van de omliggende tuinen respecteert.

De nieuwe gevel zorgt voor daglichttoetreding en een beheersbaar, aangenaam binnenklimaat (frisse scholen klasse B). De nieuwe school wordt gasloos, aardbevingsveilig en energieneutraal.

De benodigde dakopbouw wordt zo vormgegeven dat er maximale afstand rond omliggende percelen wordt gecreëerd en zicht op nabijgelegen kerktoren wordt behouden.

De bestaande draagstructuur wordt aardbevingsbestendig gemaakt door toevoegen van stabiliteit in de langsrichting.

Het vernieuwde schoolgebouw is open naar de straat op de begane grond voor een open, uitnodigende uitstraling. Op de verdieping worden door de gedraaide oriëntatie en positionering van de open gevels, rustige en lichte onderwijsruimten gecreëerd.