Kindcentrum Warffum

De Groninger buitenschool van morgen

Het ontwerp voor het Kindcentrum in Warffum benut de ligging aan de rand van het dorp door van het gebouw een echte buitenschool te maken. Waar je ook bent in het gebouw, je bent altijd direct in verbinding met het landschap, de natuur en het dorp. De routing voert je in één vloeiende beweging van entree naar gezamenlijk hart naar leerplein naar geborgen leslokaal – en van het dorp naar het Hogeland en vice versa.

Project
Kindcentrum Warffum

Locatie
Warffum

Programma
2 basisscholen en een peuterspeelzaal

Opdrachtgever
Gemeente Hogeland

Periode
2020 – 2023

Omvang
1267 m2

Status
Gerealiseerd

Team

PBG Giezen, Hendriks Bouw, Homij, Noorman, Enervisie, ABT Wassenaar

Verbinding met het dorp

Naar het dorp toe vormt de gevel een uitnodigend, warm gezicht. Het gemeenschappelijke hart opent zich naar dorp door middel van een weidse glazen pui. Via de tribunetrap in het hart is de bibliotheek op de verdieping toegankelijk. Het grote venster van de bibliotheek is zo gepositioneerd dat het een omlijsting vormt van de kerktoren van Warffum. Zo is het dorp ook visueel veilig dichtbij.

Landschap tot in het lokaal

Het gebouw brengt het prachtige landschap van het Hoogeland letterlijk tot in de school. In elk lokaal biedt de grote, te openen glazen pui een weids uitzicht op de omgeving. Het grote dakoverstek houdt in de zomer de zon buiten en zorgt het hele jaar door voor een grote buitenspeelplek met beschutting tegen regen of felle zon. 

Buiten spelen, leren en ontdekken

Buitenspelen en -leren is in de visie van beide in het gebouw ondergebrachte scholen van groot belang. De school is daarom per ruimte, of zelfs vrijwel helemaal, te openen. De buitenruimte is een interpretatie van een Groninger borgtuin, met een grote variatie aan groene speel-, dwaal- en leerplekken en steeds nieuwe relaties met de natuur en het landschap.

Houten school in Gronings rood

De kapvorm en detaillering van de gevel zijn geïnspireerd op de karakteristieke boerenschuren uit de omgeving en typerende gebouwen uit Warffum. De school is helemaal opgetrokken uit verantwoord geproduceerd hout met een zeer lange duurzaamheid. De gevelkleur is gebaseerd op het typerende Groninger baksteenrood uit de omgeving. Het interieur is eveneens warm en vriendelijk, met een houten dak en afwerking en plafonds van berkenfineer. Het dak zorgt voor een aangename ruime hoogte binnen en een prettig, rustig leerklimaat.

Flexibel aanpasbaar

Van landschap tot hart tot leerplein tot lokaal zijn alle ruimtes, overgangen en de inrichting ontworpen in nauwe samenwerking met beide scholen. Zowel exterieur als interieur zijn in hout en glas uitgevoerd: circulair, aantrekkelijk en gezond. Naast faciliteiten zoals de kinderopvang en de bibliotheek herbergt het gebouw de twee basisscholen van Warffum. Het energieneutrale, duurzame ontwerp houdt rekening met een mogelijk toekomstig samengaan van beide scholen en is hierop flexibel en eenvoudig aan te passen en in te richten.

Een duurzame en toekomstbestendige omgeving voor kinderen