De Floris

Woonkwaliteit van buurt tot binnen

Voor een selectie uitgeschreven door Lefier, realiseerden we het winnende ontwerp: een duurzaam en sociaal appartementen-complex, dat qua uitstraling en sfeer past bij het beste wat de buurt te bieden heeft. 

De woningen zijn helemaal gericht op de doelgroep: betaalbare, aangename woonkwaliteit, nul-op-de-meter en met gebruiksvriendelijke installaties. En met slimme, ruimtelijke plattegronden en heldere, sociaal veilige routing. Het gebouw is zorgvuldig ingepast naar alle kanten en kwalitatief hoogwaardig: duurzaam, gasloos, aardbevingsveilig en onderhoudsvriendelijk, voor jarenlang zorgeloze exploitatie en woonplezier.

Volume, bouwhoogte en gevels: alzijdig contact met omgeving

Het nieuwe bouwblok is zo opgebouwd dat het een eenheid en alzijdige uitstraling heeft en tegelijkertijd naar alle kanten een relatie aangaat met de diverse karakteristieken van de omgeving.

Het gebouw heeft naar alle kanten een voorgevel en sluit daarmee als blok aan bij de rijke baksteenarchitectuur van de Indische Buurt.

Het gebouw maakt ook wat betreft bouwhoogte aansluiting met de omgeving. Aan de oostzijde sluit de bouwhoogte aan bij het Floreshuis en vormt samen met het buurtcentrum een ensemble. Naar het Floresplein toe loopt de hoogte trapsgewijs op en voegt zich daarmee in de gevarieerde bebouwing van het plein, met een hoogteaccent op de hoek, waar dit de pleinfunctie het meest versterkt. Vanaf hier loopt de hoogte trapsgewijs weer af en sluit aan bij de bebouwing van de Soerabajastraat.

Op die manier vormt het gebouw een schakel tussen het Floresplein en de Nieuw-Indische Buurt. En voegt het zich zowel in de meer gelijkvormige bebouwing van de Soerabajastraat als in de gevarieerde randbebouwing aan het Floresplein.

 

 

Gevelopbouw: eenheid en variatie

Het gebouw straalt een eigentijdse versie van het optimisme uit dat de baksteenarchitectuur van de omgeving kenmerkt. Door een geordende, gemetselde baksteenopbouw ontstaat een basisstructuur van richtingloze ‘vierkante’ steenkoppen. Deze structuur verbindt het gestapelde bouwstramien met de trapsgewijze opbouw van het volume. De structuur bevat de gewenste gevelopeningen van
het woonprogramma in terugliggende vlakken metselwerk met voegwerk in twee kleurtinten. De begane grond bestaat alleen uit de vierkante steenkoppen, waarmee deze visueel aansluit op de plint van het Floreshuis.

 

Zo ontstaat een blok met een aantrekkelijke, rijke variatie, waarin de eigen woning herkenbaar is en alle elementen zoals loggia’s en hwa’s onderdeel zijn van de architectuur.

De stenen zijn zandkleurig, met een roodgele gloed. Daarmee is de steenkleur gerelateerd aan zowel het rode baksteen als aan de diverse lichtere kleuren steen van de wijk.

Project
Appartementen Soerabajastraat

Locatie
Groningen

Programma
30 nieuwe sociale huurappartementen

Opdrachtgever
Lefier

Periode
2019

Omvang
ntb m2

Status
Selectie

Team
In samenwerking met Dijkstra Draisma