Stadswerf

Robuuste architectuur zet de toon

In opdracht van ontwikkelaar Extenzo ontwierpen we het eerste woonblok van de Stadswerf; een nieuw te ontwikkelen deel van de Oosterparkwijk aan het Van Starkenborghkanaal in Groningen. Het blok geeft de toon aan voor het ambitieniveau van de nieuwe buurt: robuuste kwaliteit, woongenot en rijke detaillering. De woningen bieden de bewoners binnen de seriematige opzet een unieke vrijheid aan indelingskeuzes.

Een grote keuze aan maatoplossingen

We ontwierpen drie woningtypen: een type met de woonkamer op de begane grond, één met de woonkamer op de eerste verdieping en één met de woonkamer op twee lagen. Per woningtype hadden kopers daarbinnen de keuze uit meer dan tien opties: van een vide tot een extra woonlaag met dakterras en/of kamer. Samen met de bouwer hebben we gezocht naar de beste oplossing om de verschillende variaties optimaal binnen het prefab bouwsysteem te produceren.

Grote bevingsveilige ramen

De architectuur sluit aan op de Amsterdamse schoolarchitectuur van de Oosterparkwijk. De gevels zijn van cradle-to-cradle baksteen, met veel detaillering en een helder onderscheid tussen plint en bovenbouw. De woningen zijn aardbevingsveilig gerealiseerd in samenwerking met de gemeente Groningen en in afstemming met de NAM. Samen met het bouwteam ontwikkelden we een aardbevingsveilige maatoplossing voor de grote ramen.

Stroken met de uitstraling van een blok

Het plan bestaat uit een strook met grondgebonden huurwoningen en een strook koopwoningen direct aan het water. Om aan het stedenbouwkundige voorschrift van een woonblok te voldoen, zijn de buitenste woningen van de stroken aan de kopse kanten voorzien van gevelopeningen en de vormgeving van de voorgevel. Een gemetselde tuinmuur verbindt de stroken en is ook voorzien van de bijzondere panelen van de voorgevel. Zo ontstaat een in de wijk passende uitstraling van een woonblok.

Project
Stadswerf

Locatie
Groningen

Programma
69 grondgebonden woningen

Opdrachtgever
Extenzo

Periode
2014-2018

Omvang

Status
Voltooid

Team

Nijhuis Bouw BV, Extenzo,