Teambureau Politie Hogeland

Uitnodigend Politiebureau met Hogelands elan

Het tweede Teambureau voor de Politie Hogeland in Winsum is van binnen en van buiten een politiebureau op maat. Het interieur is in samenwerking met het politieteam tot in detail ontworpen op een ontspannen, veilige en aantrekkelijke werksfeer. Het gebouw is geïnspireerd op markante en typerende Hogelandse gebouwen en heeft een herkenbare en uitnodigende uitstraling naar het dorp en de omgeving.

Hogelands karakter: stijlvol en uitnodigend

Het nieuwe politiebureau is wat betreft volumeopbouw, uitstraling en detaillering geïnspireerd op de stijlen en kenmerken van typerende Hogelandse gebouwen uit de omgeving. Naar de straat toe opent het publieke gedeelte zich met uitnodigende grote ramen en een volumeaccent markeert de hoofdentree. Een naar Groninger borgtuinen gemodelleerde bakstenen muur omarmt de parkeerplaats en uitrij. Gevelkaders met bijzondere metselwerkpatronen en accenten in politieblauw baksteen zorgen voor een stijlvolle, benaderbare uitstraling rondom. De zorgvuldige groene inbedding versterkt het contact met de omgeving.

Vriendelijk én afstand waar nodig

De uitstraling van het gebouw is naar alle kanten zorgvuldig en vriendelijk: ook de niet-publieke delen maken contact met de omgeving. De ramen zijn hier kleiner en zorgen voor uitzicht naar buiten zonder blik naar binnen; de diepe negges weren bovendien zon in de zomer en laten deze toe in de winter. Rondom de niet-publieke delen zorgt een groen, begroeid talud op een prettige manier voor de nodige afstand en privacy. Een besloten, groot balkon met mooi uitzicht biedt teamleden een plek om in privacy buitenlucht en rust op te zoeken. 

“Rik heeft zich verdiept in het reilen en zeilen van ons team, onze organisatie én in de geografische en culturele kenmerken van ons werkgebied. Hij nam ons op enthousiaste en kundige wijze mee in het ontwerpproces en de keuzes die we daarin te maken hadden, zodat we als team goed geïnformeerd konden meebeslissen.

Op die manier zijn we uiteindelijk op een ontwerp uitgekomen dat zowel in het exterieur als in het interieur weerspiegeld waar we als organisatie voor staan.”  

Rahim Sahin , teamchef Basisteam Ommelanden Noord

Werkomgeving op maat: fijne, veilige werkplek

Van binnen is het gebouw samen met de teamleden tot in detail afgestemd op een prettige, gezonde en veilige werksfeer op maat. Slim geïntegreerde beveiliging zorgt voor veiligheid van team en bezoekers, terwijl de uitstraling en overgangen open, transparant en ontspannen zijn. Het publieke gedeelte heeft de sfeer van een huiskamer. In de personeelsdelen dragen groen, daglicht, uitzicht en een fijne materialisering bij aan een rustige en aangename werksfeer, met veel aandacht voor teambuilding, ontmoeting en privacy. De brede, centrale teamzone heeft een grote vide die ruimtelijkheid en daglicht tot in het hart van het gebouw brengt.

Duurzaam, circulair en flexibel tot in detail

Het gebouw is zowel binnen als buiten tot in detail duurzaam, circulair en natuurinclusief ontworpen. Het duurzame houten casco van kolommen en de slimme materialisering van gevel en wanden maken het gebouw optimaal remontabel, uitbreidbaar en aanpasbaar. Zo zijn op sommige plekken de gevelopeningen blind gelaten in verband met de huidige behoeftes en werkprocessen. De bakstenen invulling hiervan is in de toekomst eenvoudig te vervangen door glas. Ook het interieur is circulair en robuust en is in samenwerking met de teamleden ingericht op optimale werkprocessen en de aanpasbaarheid hiervan op toekomstige ontwikkelingen.

“Het  team van de Unie Architecten neemt verantwoordelijkheid en betrekt alle partijen bij het proces. Binnen het reguliere budget hebben ze daarmee een nieuwe standaard gezet in het combineren van functionaliteit, duurzaamheid en werkplezier”

 

Rinske van Reijen , projectmanager huisvesting Politie

Project
Teambureau Politie Hogeland

Locatie
Winsum

Programma
Teambureau; kantoren, publieksgebied en ophoudgebied

Opdrachtgever
Politie

Periode
2021 – 2024

Status
In uitvoering

Omvang
700m2

Team
INNAX, Alferink van Schieveen, LAOS, INTERNE ZAKEN, Hendriks, Aalbers, WKBA