Woningen Sluispoort

Toegangspoort voor de nieuwe wijk Sluispoort

De geschakelde, vrijstaande woningen van Sluispoort, ontworpen door De Unie Architecten, vormen de toegangspoort van de nieuwe wijk Tersluis in Meerstad. De woningen moesten een dorpse uitstraling krijgen, dit bereikten de ontwerpers met onder meer de plastiek van de gevels en het metselwerk. De woningen hebben een integraal ontworpen buitenruimte.

Sluispoort vormt de representatieve rand van de buurt richting de toegangsweg. Daarom is gekozen voor een opzet die zowel de eenheid van het geheel als individuele herkenbaarheid versterkt. De hoofdvorm en materialisering zijn eenduidig: geschakelde en vrijstaande woningen met een herkenbare eigen kap en een gevel van metselwerk in twee expressieve verbanden. Door verspringing in rooilijn, variatie in woning- en gevelindeling ontstaan individuele kwaliteit en herkenbaarheid. Eén van de huizen vormt de uitzondering op de regel: de deels glazen gevel benut de bijzondere ligging van deze vrijstaande woning en zorgt voor een bijzonder uitzicht.

 

 

Omdat de straatzijde van de woningen op het zuiden ligt, ontstond de kans om de buitenruimte integraal met de gevel mee te ontwerpen. De gemetselde plantenbakken en het groen zorgen voor buitenruimte met veel privacy. Ook versterken ze het representatieve, dorpse karakter van het geheel en sluiten ze ruimtelijk en visueel aan op de plastiek van de gevel.

De woningen zijn royaal van opzet, met ruime, lichte kamers. De woonruimte beneden sluit wat betreft lichtinval en indeling aan op de kwaliteiten van de buitenruimte voor en achter. De woningen zijn energieneutraal, waarbij gekozen is voor een grondwarmtepomp in plaats van een luchtwarmtepomp. Geluidshinder wordt hiermee voorkomen, bovendien hoeft de pomp niet in het representatieve gevelbeeld te worden ingepast.

Project
Woningen Sluispoort

Locatie
Groningen, Tersluis (Meerstad)

Programma
4 vrijstaande woningen en 10 geschakelde woningen

Opdrachtgever
Bouwbedrijf Kooi

Periode
2018-2021

Status
Gerealiseerd

Omvang
14 woningen (tussen de 80-100m2)

Team
Bouwbedrijf Kooi, M3 Energie, Goudstikker De Vries

Aardbevingsbestendig