SPOT Oosterpoort

Een warm decor voor alle voorstellingen

In samenwerking met podiumorganisatie SPOT ontwierp De Unie Architecten met JPS. architecten, de herinrichting van de entreehal van De Oosterpoort in Groningen. De nieuwe inrichting zorgt voor een prettigere bezoekerservaring die past bij de huidige tijd: een heldere indeling met duidelijke routing; betere verdeling van bezoekers tijdens piekmomenten én rustigere tijden; en een warme, uitnodigende sfeer die ondersteunend is aan alle programmering van De Oosterpoort. 

Indeling in eilanden

Het programma van de entreehal is opnieuw verdeeld, zodat een logische, direct overzichtelijke organisatie ontstaat. De diverse hoofdfuncties hebben ieder een eigen ‘eiland’: kassa, restaurant en café. Het café is gesitueerd aan de transparante gevel van De Oosterpoort, zodat voorbijgangers een blik krijgen op de levendigheid binnen. Bovendien hebben cafébezoekers een direct zicht op de expositieruimte van het CBK. Restaurant en café begeleiden aan weerszijden de route naar de kleine zaal, zodat bezoekers zich bewuster zijn van de mogelijkheid om concertbezoek te combineren met een hapje of een drankje. De kassa en garderobe zijn geclusterd achter het minder transparante deel van de gevel. In de entreehal zijn ze zo gepositioneerd dat ze voor bezoekers niet te missen zijn.

 

Ruimtelijke eenheid

Om deze eilanden heen volgt de routing en indeling die van de bijzondere schuine lijnen en hoeken die het gebouw kenmerken. Daarmee wordt de ervaring van ruimtelijke eenheid in de entreehal benadrukt.

 

Warme, uitnodigende sfeer

De nieuwe inrichting heeft een intieme sfeer, die versterkt wordt door een vereenvoudiging in materialisering en kleurstelling: vloeren, wanden en plafonds hebben een warme uitstraling in antraciettinten. De eilanden van restaurant, café en kassa worden benadrukt door houten vloeren en houten meubilering. Het vernieuwde groen en de sfeervolle lampen vormen de blikvangers. Op deze manier ontstaat een sfeer die een decor vormt bij alle voorstellingen in De Oosterpoort, van klassiek tot theater tot pop.

Locatie
Groningen

Opdrachtgever
SPOT Oosterpoort

Periode
2019 – 2022

Status
Gerealiseerd

Omvang
1200 m2 BVO

Aannemer
Van Wijnen
Interoffice/Perdon