Kindcentrum met buurtfunctie

Kindcentrum met buurtfunctie

In Amsterdam Noord ontwierpen we het gebouw van de brede school Integraal Kindcentrum Noordrijk. Naar wens van de gebruikers is het kindcentrum nadrukkelijk ook een gebouw voor de omringende buurten. Het gebouw is onderdeel van de ontwikkeling van de inbreidingswijk de Bongerd en voorziet tevens in publiek toegankelijke sport- en spelfaciliteiten.

Open samenwerking gebruikers

Het IKC noordrijk herbergt een basisschool, kinderopvang, naschoolse opvang, peuterspeelzaal en een speeltuin. De participerende en samenwerkende rol bij de totstandkoming van het ontwerp bij de gebruikers was groot. De gebruikers hadden de nadrukkelijke wens om samen ruimtes en sferen te delen; de wederzijdse openheid onder de gebruikers moest voelbaar zijn in en om het gebouw.

Van alle kanten uitnodigend en toegankelijk

Het ontwerp heeft twee voorkanten: de schoolvoorkant met plein en entree voor de schoolkinderen, en de buurtvoorkant, met entree voor de buurtbewoners. Op die manier voegt het gebouw zich naar alle kanten in de omgeving met een uitnodigende voorkant, en ontstaat een heldere logistieke scheiding tussen de verschillende bezoekersstromen. 

De straatzijde is opgezet in strakke baksteenarchitectuur die aansluit bij de materialisering van de omliggende rijtjeswoningen. Het gewenste jaren ’30 karakter wordt versterkt door diepliggende kozijnen, voorzien van lichtgrijze, asymmetrische aluminium kaders. De schoolpleinzijde is een kleurige, transparante, welvende gevel, voorzien van bijzondere accenten in de vorm van kinderkunst en horizontale luifels.

Licht en lucht

Het interieur van de school is open met geschakelde vides over alle verdiepingen. De vides verbinden functies, zorgen voor transparantie en speelse zichtlijnen. Een open plein op de tweede verdieping herbergt de mediatheek en gezamenlijke ruimte. De speellokalen op de begane grond en de eerste verdieping staan in open verbinding met de hal en kunnen middels flexibele wanden worden afgesloten.

Zowel tussen de lokalen onderling als tussen de lokalen en de verkeersruimtes bevinden zich schuifwanden. Daarmee kan naar behoefte een zeer divers aanbod aan onderwijsruimtes gecreëerd worden voor gezamenlijke lessen of bijzondere projecten.

Schoolplein en speeltuin ineen

Het IKC bevindt zich in een gebied met schaarse groenvoorzieningen voor kinderen. In samenwerking met stichting SPIN worden daarom schoolplein en de naastliggende groene scheg integraal opgenomen in een groene belevingszone voor kinderen. Het schoolplein wordt tegelijkertijd ontworpen als groene, diverse speeltuin. Rondingen in de pleinpatronen vormen een speelse eenheid met de welvende kleurige gevelvlakken van het gebouw.

LOCATIE
Amsterdam

PROGRAMMA
basisschool, kinderopvang, peuterspeelszaal, speeltuin

OPDRACHTGEVER
Gemeente Amsterdam

PERIODE
2013-2017

OMVANG
4.500 m2

STATUS
Gerealiseerd