Buurtvernieuwing Selwerd

Nieuw elan met vertrouwde sfeer

In opdracht van woningcorporatie Nijestee ontwierpen we, in het kader van de wijkvernieuwing van de naoorlogse wijk Selwerd in Groningen, de eerste van een serie te vernieuwen stempels in de wijk. Het gaat om een corridorgebouw en een galerijgebouw met in totaal 90 woningen. Plattegronden van de woningen en de sfeer en uitstraling van de gebouwen zijn in samenwerking met bewoners ontworpen. Begin 2023 worden de woningen in gebruik genomen. 

Verdichting én lucht

Bij de sloop en nieuwbouw speelt ook een verdichtingsopgave: de 90 woningen vervangen 70 kleinere woningen. De hoeveelheid gewenste woningen is nog hoger dan in het stedenbouwkundig plan was voorzien. We ontwierpen een stedenbouwkundige opzet die het stedenbouwkundig plan van de gemeente respecteert en tegelijkertijd zoveel mogelijk aansluit bij de open sfeer en uitstraling van de stempelarchitectuur van de wijk. Dit omdat in de stempel zelf én in de directe omgeving nog originele gebouwen zullen blijven staan. Met deze opzet blijft er ook de nodige lucht en ruimte in het plan. 

Galerijflat met portieksfeer

Op basis van het nodige aantal woningen en de wensen van de opdrachtgever was een galerijflat de meest logische nieuwbouw in het noordelijke deel van de stempel. Samen met bewoners hebben we een aantal manieren gevonden om de sfeer en saamhorigheid van een portiekflat in het ontwerp te handhaven. De galerij is breder dan gangbaar en krijgt daarmee verblijfskwaliteit. Voor de woningen is plek voor een eigen zitruimte, die er tevens voor zorgt dat er een prettige scheiding ontstaat tussen de woningen en de verkeersruimte. De plattegronden zijn georganiseerd als doorzonwoningen – ook hiermee ontstaat privacy, lichtinval en veel ruimte voor eigen indeling.

 

Privacy en ontmoeting

De woningen in het corridorgebouw zijn zowel horizontaal als verticaal steeds gespiegeld ten opzichte van elkaar wat betreft buitenruimte en organisatie. Hiermee ontstaat binnen de ruimte voor diverse indelingsvarianten. De afwisseling in buiten ruimtes zorg voor zowel privacy als de mogelijkheid tot ontmoeten en een praatje maken. De noordgevel van het gebouw sluit aan op de intimiteit van de stempel; de zuidgevel sluit aan op de tijdelijkheid van de Eikenlaan.