Trap Zeefgebouw Suikerterrein

De rode loper van het Zeefgebouw.

Voor de nieuwe entree van het Zeefgebouw op het Suikerunieterrein heeft De Unie Architecten een trap ontworpen. De volledig uit plaatstaal, op maat gemaakte trap markeert als een icoon de entree van het gebouw. Twee toegangstrappen die vanuit meerdere kanten zichtbaar zijn, geven toegang tot een bordes op een hoogte van 6m, dat diagonaal het gebouw insteekt. De trappartijen maken gelijk een poort naar de entree op de begane grond. De buitenkant van de trap is antraciet en voegt zicht zo naar zijn industriële omgeving. De rode binnenkant vormt de loper naar de vestibule van het Zeefgebouw.

 

 

Project
Trap Zeefgebouw Suikerterrein

Locatie
Groningen

Programma

Trap

Opdrachtgever

Ploeg iD3

Periode
2014

Status
Gerealiseerd

Omvang

Team
Aannemer MLA Bouw

Gouden kiezel 2016

Op de dag van architectuur in Groningen heeft de jury de Gouden kiezel 2016 uitgereikt aan de Trap bij de Suikerunie.

Juryrapport:
De Gouden Kiezel gaat naar een kleinschalig statement dat focust op de mogelijkheden van een grootschalige opgave. Hier kan worden ingehaakt op bestaande kwaliteiten van de stad en in de stad. En hier kan de stad zich openen aan de westkant, die in veel opzichten een ruimer perspectief biedt dan de oostkant.

Deze rode trap zal beslist ooit eindigen als een gemeentelijk monument in een alom bekend, temperamentvol stadsdeel. Hij opent het grote gebouw van de Suikerunie voor de Groningers. Die Suikerunie zien wij als metafoor voor het nieuwe denken over de stad.