De Nieuwe Linie

Robuuste pionierswoningen in co-creatie ontwikkeld

In de wijk De Nieuwe Linie in Groningen hebben we in opdracht van ontwikkelaar Rizoem een intiem woonbuurtje gerealiseerd aan de voormalige Kolenkade. Het buurtje maakt een vloeiende overgang tussen de maat en schaal van de voormalige industriële omgeving en die van de naastgelegen woonbuurt. Op basis van de stedenbouwkundige kaders en het schetsontwerp zijn in een proces van co-creatie met alle bewoners plattegronden en indelingen op maat gemaakt.

Stedenbouwkundige aanpak

Het buurtje is opgezet als een woonblok, met een robuuste uitstraling naar de buitenzijde passend in de industriële omgeving en een warme en besloten binnenwereld. Het blok is ervaarbaar als één geheel, waarbinnen de woningen geschakeld staan opgesteld. Er zijn drie woningtypen met elk een op de omgeving en hun ligging gebaseerde unieke kwaliteit. De vijf parkwoningen hebben aansluiting en uitzicht op het naastgelegen tuinpark, de vier kadewoningen benutten in opzet en volume het zicht op de Kolenkade en het Winschoterdiep en de vrijstaande poortwoning is een unieke hedendaagse stadsvilla. 

Robuuste uitstraling buitenzijde

De gevels bestaan uit robuust metselwerk met daarin grote houten kozijnkaders. De compositie van robuuste, grote elementen sluit aan bij de grote maat en schaal van de omgeving. Het stoere en warme karakter van de kozijnkaders past goed binnen de pionierssfeer van het gebied. Het metselwerk is opgebouwd uit gesmoorde stenen in diverse nuances grijs. Elke woning heeft met dezelfde kleurnuances zijn eigen patroon. Hierdoor ontstaat tegelijkertijd eenheid en onderscheid.

Zachte uitstraling binnenwereld

De binnenwereld van het buurtje heeft een vriendelijk en natuurlijk karakter gekregen. Door de houten gevelbekleding, uitbouwen, oversteken, dakterrassen en pergola’s krijgt de buurt een zachte uitstraling die warm en intiem aandoet. 

Project
De Nieuwe Linie

Locatie
Groningen

Programma
10 grondgebonden woningen

Opdrachtgever
Rizoem

Periode
2016 – 2018

Omvang
1996 m2

Status
Voltooid

Team
In samenwerking met Friso bouwgroep