Appartementenblokken Molukkenstraat

Door slimme organisatie meer woonkwaliteit

De blokken met sociale huur- en koopappartementen aan de Molukkenstraat zijn een hedendaagse uitvoering van de monumentale architectuur die de buurt kenmerkt.
In ons ontwerpvoorstel weken we af van het in de uitvraag gewenste ontsluitingstype. Daardoor konden we betere aansluiting op de buurt, heldere gebouworganisatie, optimale oriëntatie, meer woningen en een prettige, efficiënte indeling bieden. En daarmee binnen het budget meer kwaliteit voor gebruikers en opdrachtgever.

Optimaal ontsluitingstype

Dankzij een dubbele portiekontsluiting kunnen de blokken zo geordend worden dat de twee gebouwen naar alle zijden een gezicht naar en directe relatie met de omgeving hebben. Ook krijgen de programmatische indeling en interne logistiek van de gebouwen een logische, aantrekkelijke ordening. Portiekontsluiting komt bovendien veel voor  in de monumentale blokken in de wijk, in tegenstelling tot de aanvankelijk gevraagde galerijontsluiting. 

Woonkwaliteit

Door de gekozen ontsluiting en organisatie kan meer woonkwaliteit gerealiseerd worden. De appartementen hebben optimale zonoriëntatie, met ruime balkons om buiten te eten of te zonnen. Bij een aantal appartementen is ruimte voor een dakterras. De plattegronden van de appartementen bieden aan beide zijden woonruimte met optimale oriëntatie op de omgeving. De keuken ligt centraal en is eenvoudig uitbreidbaar.

Project
Molukkenstraat

Locatie
Groningen

Programma
34 sociale huurappartementen

Opdrachtgever
Lefier

Periode
2017-2019

Omvang
3468 m2 BVO 

Status
Gerealiseerd 

Team
Bouwgroep Dijkstra Draisma,
Rizoem, LAOS,
Interra Adviseurs en Ingenieurs,
Ingenieursbureau Dijkhuis,
Bouw- en Milieuadvies Noorman,
Installatie Advies Groep.

Bijzonderheden

 

Aansluiting op de omgeving

Net als de Amsterdamse Schoolarchitectuur uit de Indische Buurt en de Korrewegwijk zijn de blokken rijk aan dieptewerking, ritmiek en detaillering. Ook de expressieve horizontale geleding, plasticiteit en de klassieke gevelopbouw sluit aan op de omgeving. 

Deze detaillering en opbouw zorgen tevens voor vermindering van de massiviteit en verticaliteit van de blokken. De metselwerkpatronen en decoratie zijn gebaseerd op traditionele Molukse motieven. Aan de binnenzijde van de blokken zorgt de opbouw van het metselwerk op strategische plekken voor aangename akoestische werking.

Integrale samenwerking

Ontwerp, installatieconcept en optimale daglichttoetreding, bevingsveiligheid, brandveiligheid en akoestiek zijn in integrale samenwerking met adviseurs en aannemer tot stand gekomen. De blokken hebben een energieprestatie ruim binnen de wettelijke norm van EPC 0,4 en het energielabel A+++.  

Meer kwaliteit en vierkante meters voor iedereen

De gemeenschappelijke buitenruimtes van de blokken zijn met elkaar verbonden. Zo ontstaat, gecombineerd met een slimme parkeeroplossing, één grote gezamenlijke ruimte met meer mogelijkheden voor invulling door de bewoners en omwonenden. Groene hagen en fruitbomen zorgen voor heldere overgangen tussen privé, gezamenlijk en openbaar. Met deze organisatie van appartementen en buitenruimte leveren we met hetzelfde budget en binnen de ruimtelijke kaders meer kwaliteit en vierkante meters voor opdrachtgever, de bewoners als omwonenden.