Organische transformatie Zeefgebouw Groningen

Industrieel monument wordt dynamisch evenementen-gebouw

Het imposante Zeefgebouw op het voormalige Suikerunieterrein in Groningen transformeren we stapsgewijs tot een veelzijdig evenementengebouw.
Net als het omringende terrein, waarvoor we het masterplan ontwierpen, richt de ontwikkeling van het gebouw zich op evenementen en huurders met bijzondere ruimtebehoeftes.

We maken gebruik van de ruimtelijke karakteristieken van het gebouw en richten de kantoorruimtes en evenementenhallen flexibel en op maat in. Zo krijgen huurders alle ruimte voor hun specifieke behoeftes en blijven de karakteristieke monumentale eigenschappen voor de unieke sfeer zorgen. Bovendien zijn voor eventuele nieuwe huurders de ruimtes eenvoudig opnieuw op maat aan te passen.

Entreetrap

Een  opvallende, rode stalen trap met ontvangstplatform voorziet het gebouw van een officiële entree die al van ver te zien is. De trap geeft het gesloten gebouw een heldere voorkant, zorgt voor aansluiting op de menselijke maat en maakt het gebouw open, toegankelijk en uitnodigend.

Foyer

De trap komt middels het ontvangstplatform uit op een grote foyer die leidt naar de diverse evenementenhallen, zalen en het restaurant. De foyer kan, al dan niet in combinatie met het ontvangstplatform, ook ingezet worden als ruimte voor events.
Het kantoor van evementenorganisator De Suiker Events is direct aan de foyer gesitueerd en biedt middels hoge ramen direct zicht op de foyer en de trap.

Kantoor De Unie Architecten

Ons Groninger kantoor hebben we ook in het gebouw gesitueerd. Glazen, halfopen scheidingswanden tussen de diverse werk- en overlegplekken zorgen voor een ontspannen combinatie van privacy, rust en openheid. Door de glazen wanden blijft de ruimtelijkheid van de zaal behouden.
Een scheidingswand in de lengterichting van de zaal creëert een grote, lange spouwruimte, die vanaf iedere werkplek direct te bereiken is. Hier zijn alle ondersteunende functies gesitueerd, zoals pantry, printers, opslag en diverse overlegplekken. Hierdoor blijft in het kantoorgedeelte optimaal ruimte gereserveerd voor de kantoorfunctie.

Project
Zeefgebouw

Locatie
Groningen

Programma
Trap, kantoor

Opdrachtgevers
Ploeg id3 & De Suiker Events & De Unie Architecten

Periode

Status
Gerealiseerd